1 kwietnia 2015

Zdrowe sosy sałatkowe


Większość majonezów i sosów smakowych w sklepach zawiera szkodliwy olej utwardzony, konserwanty i stabilizatory, a także nierzadko żółtko jaja kurzego w proszku (?!). Zamiast tego proponuję pięć bardzo smacznych, lekkich i zdrowych sosów do sałatek, kanapek i przystawek, które łatwo przyrządzimy sami.



Sos musztardowy:
  • 3 łyżki musztardy;
  • 3 łyżki oleju lnianego;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sos koperkowo - jogurtowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego;
  • Pęczek koperku;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Kilka kropli soku z cytryny.
Sos ten idealnie nadaje się do łososia a także sałat.


Sos winegret
  • 4 łyżki soku z cytryny;
  • 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki wody;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Zioła prowansalskie;
  • 1 łyżeczka miodu.                  
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ponownie zamieszać, połączyć z warzywami na kilkanaście minut przed podaniem.


Sos ziołowo - czosnkowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • Sól;
  • Pieprz.
Do jogurtu naturalnego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawić do smaku. 

Sos curry
  • 100 ml jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka przyprawy curry;
  • Sól;
  • Pieprz.
Wszystkie składniki razem wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz