31 października 2014

Krem z brokuła



Krem z brokuła to gęsta i pożywna zupa o pięknym, zielonym kolorze. Sycąca i delikatna w smaku, zawiera mnóstwo cennych mikroelementów i witamin.






Składniki:
  • 1 brokuł;
  • warzywa do bulionu: marchew, pietruszka, seler, por;
  • 5 ziemniaków;
  • 100 gram prażonych pestek słonecznika;
  • świeża natka pietruszki;
  • jogurt grecki;
  • przyprawy: pieprz, sól, mielony imbir, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy warzywa (marchew, seler, pietruszkę i por) i gotujemy bulion przez około godzinę. 
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. 
  3. Po upływie tego czasu dodajemy umyty i podzielony w różyczki brokuł, gotujemy, aż będzie miękki. 
  4. Na koniec wszystko blendujemy i przyprawiamy.
  5. Przed podaniem dodajemy odrobinę jogurtu greckiego oraz posypujemy świeżą natka pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz