2 września 2014

Schab gotowany w mleku


Dobra wędlina powinna zawierać tylko mięso i przyprawy jednak dziś trudno taką dostać. Niestety do większości dodawane są barwniki i konserwanty, dzięki którym wędliny mają różowy kolor oraz zachowują swoją świeżość. Zamiast kupować-przygotuj wędline samodzielnie w domu. Będzie o wiele smaczniejsza, zdrowsza i często (wbrew pozorom) tańsza.




Moja propozycja domowego wyrobu to schab gotowany w mleku. Bardzo łatwo się go przygotowuje i jest doskonały na kanapki.

Składniki:
  • 1 kg schabu (w jednym kawałku);
  • 1 litr mleka;
  • 30 gram masła;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
  1. Schab myjemy i osuszamy.
  2. Następnie nacieramy dokładnie solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy pieprzem i ziołami.
  3. Wkładamy do lodówki w zamkniętym naczyniu bądź przykryty folią spożywczą na 2 doby.
  4. Wyjmujemy i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym maśle, by zamknąć pory. 
  5. W garnku zagotowujemy mleko i przekładamy do niego obsmażone mięso.
  6. Gotujemy na małym ogniu około godzinę. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z garnka studzimy i kroimy w plastry.


 * Jeśli mamy większy kawałek schabu, musimy gotować go odpowiednio dłużej i w większej ilości mleka, tj. na każdy kilogram mięsa dodajemy 1 litr mleka więcej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz